top of page

1. Wat kost een brace/hulpmiddel?

Dat ligt er aan wat voor een brace we gaan maken.

Moet het een rigide brace worden of juist dynamisch?

Of tijdelijk rigide en op een later moment dynamisch?

Of beter een schoen? Of gaat het om een prothese?

Heb je een klein hondje of juist een reus?

Kortom, het hangt af van het te maken hulpmiddel. Bel gerust voor meer informatie om te kijken hoe we kunnen helpen en om u alvast een kostenindicatie te geven.

2. Kan mijn hond nog rennen met een brace?

Ja! Het is de bedoeling dat een hond met hulpmiddel juist lekker zijn ding kan doen. Ook met een handicap.

3. En zwemmen?

Ook dit is geen probleem. Wel raden we aan om de poot én brace even droog te maken voordat u verder wandelt.

4. Wordt een brace de hele dag gedragen?

Nee, een hulpmiddel gaat aan wanneer u naar buiten gaat en uit wanneer u weer thuis komt van de wandeling. Uitzonderingen hierop zijn hulpmiddelen bedoeld voor na een operatie, ter revalidatie. Deze worden ingezet ter vervanging van het spalkverband van de arts.

5. Hoe lang gaat een hulpmiddel mee?

Met een brace kan een hond jaren vooruit. Wel dient u rekening te houden met onderhoud. Meestal is het nodig om eens per jaar de klittenbanden te laten vervangen. In het geval van schoenen zullen we ook af en toe een loopzool moeten vervangen wanneer deze versleten is. Ook kan het zijn dat de anatomie van de aangedane poot na verloop van tijd verandert. In dat geval kunnen we mee veranderen en de brace aanpassen.

6. Heb ik een doorverwijzing nodig van de arts om een hulpmiddel te laten maken?

Nee, dat hoeft niet persé. Wel is het belangrijk dat een dierenarts met kennis van orthopedie een duidelijke diagnose heeft gesteld. Het is prettig als u of de arts het medisch dossier doorstuurt naar ons zodat we op de hoogte zijn van de diagnose. Mocht het nodig zijn, dan bellen we uw behandelend dierenarts voor overleg.

7. Moet het gebruik van een brace worden opgebouwd?

Ja. U krijgt van ons duidelijke instructies over het opbouwen en schoon houden van de brace. We leggen tijdens de tweede afspraak uit waar u op moet letten, en hoe de brace om te doen. We gaan samen even oefenen.

8. Kan de hond drukplekken krijgen van de brace?

U kiest niet voor niks voor een maatwerk brace en dus is het onze opdracht en doen we ons uiterste best om de pasvorm zo perfect mogelijk te maken. Mocht er onverhoopt toch een drukplek ontstaan, dan zullen we een aanpassing maken. Dit is wat wij nazorg noemen.

9. Gaat de bespiering achteruit door het gebruik van een brace?

Wanneer we voor een dynamische brace kunnen kiezen, dan zal de bespiering niet achteruit gaan, omdat er gewoon beweging mogelijk en nodig is die de spieren aan moeten sturen.

Wanneer we voor een rigide brace kiezen, dan zal dit de bespiering deels achteruit kunnen doen gaan. We kiezen hier dan ook alleen voor wanneer het echt niet anders kan. Maar een brace wordt niet de hele dag gedragen, dus de spieren zullen buiten de tijd dat een brace gedragen wordt, alsnog aan de slag moeten.

10. Kun je een hulpmiddel niet gewoon 3D printen?

In ons atelier wordt elk hulpmiddel met grote zorg en aandacht met de hand gemaakt. Bij dit mooie ambacht komt veel ervaring en "fingerspitzengefühl" kijken. Zo raakt elke unieke brace bezield. Daar kan naar ons idee geen printer tegenop!

bottom of page